dinsdag 7 juni 2011

Maatje zoekt maatje

Ons land telt veel verschillende maatjesinitiatieven. Dat zijn initiatieven waarbij vrijwilligers een op contact hebben met een deelnemer. Die deelnemer is iemand die tijdelijk wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken.

Dit kan gaan om het leren van de Nederlandse taal, het bieden van emotionele steun, zelfstandig wonen, zwemmen met iemand met een beperking, het aangaan van sociale contacten of gewoon een kopje koffie drinken. Belangrijk is dat beide partijen plezier moeten hebben in het contact.
Het Oranje Fonds vindt betrokkenheid tussen mensen belangrijk, en zet zich hier voor in door de maatjesinitiatieven te steunen.

De eerste maatjesprojecten in Nederland ontstonden ten tijde van de uitbraak van de ziekte aids halverwege de jaren tachtig. Omdat de reguliere gezondheidszorg aan aidspatiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon voor het ondernemen van een ontspannende activiteit. Deze ‘buddy’s’ uit de aids hulpverlening hebben waarschijnlijk model gestaan voor allerlei andere maatjesprojecten, die ons land nu rijk is.

Waarom zoekt een maatje een maatje?
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zich aanmeldt als maatje. In veel gevallen gaat het om betrokkenheid, een ander helpen. Het gebeurt ook dat iemand zich aanmeldt vanwege werk of stage. Zo begeleidt een geneeskunde student uit Nijmegen iemand met borderline, een student psychologie twee studenten met ASS (autisme spectrum stoornis). Dit om hiervan te leren. Een vrijwilligster van De Tussenvoorziening in Utrecht heeft zich ook aangemeld en kwam er al snel achter dat het voor haar ook erg bijzonder was, omdat ze leerde relativeren en leerde over een andere cultuur. Dit leerde ze door te praten met haar maatje over zijn leven. Voor sommige mensen is het erg belangrijk om een maatje te hebben. Bijvoorbeeld omdat iemand slecht kan leren, Nederlands wil leren, extra sociale aandacht nodig heeft, een handicap heeft, om zijn of haar talenten te kunnen ontwikkelen, om een nieuwe start te maken, en zo zijn er nog massa’s redenen. Als iemand je hierbij kan helpen is dat erg fijn. Dus wordt maatje!




1 opmerking:

  1. Het artikel is duidelijk en logisch opgebouwd.
    Leuk dat er een filmpje ie toegevoegd!

    Tips ter aanvulling en/ of verbetering:
    - Verwijs naar de bronnen waarvan gebruik is gemaakt (maak eventueel een linkje aan).
    - Voeg een uitgeschreven interview toe (afgenomen bij een beroepskracht). In dit interview wordt aandacht besteed aan eén specifiek maatjesproject.Probeer aan de hand van het interview, en de informatie dit je hebt ingewonnen door sites te raadplegen, antwoord te geven op de vragen die in de eindopdracht zijn vastgelegd (zie www.ontwikkelingenscw.blogspot.com).

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen